Richard Meier

“Suntem toţi atinşi de Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto şi Mies van der Rohe. La fel de mult ca de Bramante, Borromini şi Bernini. Arhitectura e tradiţie, e continuitate. Fie că o rupem cu tradiţia sau o valorificăm, rămânem conectaţi la acest trecut. Şi evoluăm.”  E ceea ce crede unul dintre cei mai influenţi arhitecţi ai secolului XX, Richard Meier, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în exclusivitate pentru lucrarea A51 – 51 de Birouri de Arhitectură. Iată un fragment din acest interviu.

Vreau să-mi fac o casă. Cum îmi aleg arhitectul?
Vorbeşte cu cât de mulţi architecţi poţi şi alege-l apoi pur şi simplu pe cel care îţi place cel mai mult.

Consideraţi că accesul la arhitectură de calitate este condiţionat de buget?
Nu; noi am desfăşurat proiecte la toate nivelurile şi de toate genurile. De fapt, prima mea casă am construit-o din cherestea prefabricată, a costat 11.000 $ şi era foarte frumoasă. Totul ţine de genul de clădire pe care ţi-l doreşti, de efectul pe care vrei să-l obţii şi de materialele pe care alegi să le foloseşti.

Discutaţi despre proiectele Dvs. cu alţi arhitecţi?
Ocazional.

Unde locuiţi? Cum influenţează asta meseria pe care o aveţi?
Într-un apartament, în New York. Este un duplex pe care l-am devastat până când am reuşit să-l transform într-un loft. Petrec mult timp aici, la birou, citind sau lucrând la colajele mele. Pentru mine acesta este un spaţiu extrem de creativ – sunt multe lucruri care şi-au găsit rezolvarea la biroul acesta.

Care e cea mai mare teamă pe care o aveţi, ca arhitect?
Aceea de a nu mai fi în preajmă pentru a vedea construite multe dintre proiectele noastre. Sunt atât de interesante.

Ce aţi face pentru Bucureşti dacă l-aţi avea la dispoziţie pentru un an? Care ar fi prima decizie?
Aş restaura cât mai multe dintre clădirile vechi, neglijate.

Aţi fost în România. Cum vede un arhitect locul acesta?
E un loc fascinant şi unic. Are o istorie atât de bogată, care acum creşte, evoluează pe măsură ce încorporează arhitectura modernă.

Spuneţi-mi care e opinia dvs. despre mediul profesional (arhitecţi) pe care l-aţi întânit în România.
Cred că în România, ca de altfel în orice ţară, există o sursă de talente emergente, din care se desprind personalităţi realmente de calitate dar şi unele mai puţin relevante. E cert că aceasta este o generaţie a experimentului, care poate va arăta extraordinar peste câţiva ani, sau poate că nu. Cu toate acestea, am văzut în România exemple de arhitectură modernă foarte frumoase, care potenţează magnificul material tradiţional al oraşelor româneşti. La urma urmei, vorbim despre o ţară modernă, iar arhitectura care se face aici trebuie să reflecte asta.