Casa Meda (SKBD)

Prea des este arhitectura care ne înconjoară pusă pe seama lipsei de resurse financiare. Deşi, după cum spunea şi arh. Radu Teacă în interviul său, “cele mai spectaculoase eşecuri se fac pe bugete mari” iar arh. Adrian Bold vorbea şi el despre faptul că “betonul, izolaţiile sau canalul costă aproape la fel, indiferent de luxul sau de sărăcia unei construcţii“.

Anul acesta juriul local şi internaţional al Bienalei de Arhitectură a premiat casa Meda, o lucrarea semnată SKBD, la secţiunea arhitectură <1000 mp. Întregul proiect a fost realizat cu doar 20.000 EUR, o sumă pe care mulţi proprietari o investesc în decorarea şi renovarea unui simplu apartament de bloc comunist.

Meda este meteorolog, iar tema ei de proiectare a fost extrem de succintă “mi-am dorit o casă pe deal, de unde să văd norii“. În plus, Meda a pus două condiţii: casa trebuie să fie din lemn, compactă şi ridicată cu resurse financiare minime.

Locaţia, satul Feleac, aflat la 10 km distanţă de Cluj, pe un deal ce oferea o privelişte ce rezona perfect cu dorinţa Medei de a trăi cât mai aproape de natură, fără a fi însă lipsită de confortul unei case moderne, a contribuit şi ea la reuşita proiectului. Dacă de cele mai multe ori arhitecţii trebuie să facă minuni pe un sit care ridică numeroase constrângeri legate de deschiderea mică a terenului sau de vecinătăţile mai puţin inspirate, acum SKBD a trebuit să imagineze o casă care ridica problema încadrării într-un buget foarte restrâns.

Soluţia: o casă pâlnie, deschisă spre sud şi vale prin două terase ample acoperite. O rezolvare a zonei de zi la parter, în trepte, mulată pe geometria terenului. Treptele delimitează, dar devin şi băncuţe pentru zonele aferente“, explicau arhitecţii în descrierea lucrării.

Repartiţia bugetului a fost influenţată şi de faptul că a trebuit să se construiască pe un teren cu grad mare de înclinaţie, situat într-o zonă în care accesul utilajelor de construcţii este mai dificil. Problema încălzirii a fost rezolvată cu sobe de inspiraţie vernaculară, aceasta şi pentru că utilităţile se aflau la ceva distanţă de casă. Construcţia este racordată la reţeaua electrică şi include toate facilităţile unei locuinţe confortabile.

Lemnul a ajutat la izolaţie, proiectul fiind astfel şi eficient energetic şi prietenos cu mediul înconjurător. Deci, se poate.